I dag förknippar vi kanel med kaffebordets läckra bullar.
Men den spännande kryddan ingår både i kärleksdrycker
och parfym. Och länge var kanel bara
för de riktigt rika. Barken från kanelträdet skärs av och
flera tunna lager av barken rullas till smala kanelstänger.
Det äkta kanelträdet är ett sägenomspunnet träd som det
finns många berättelser och myter kring. Det härstammar från
sydöstra Asien och troligen från dåvarande Ceylon.
Där upptäckte europeerna att det fanns kanelträd under I200-talet.

När holländarna tog Ceylon i besittning på 1700-talet,
skapade de organiserade odlingar och fick monopol på
världens kanel handel. Ett monopol som senare
övertogs av det Ostindiska kompaniet. För att ett kanelträd
ska trivas behöver det mycket regn och en hög, jämn temperatur.
I dag växer träden ännu vilda i
Sri Lankas bergstrakter och odlas bland annat i Indien, Vietnam,
Indonesien, Kina, Sydamerika, Afrika och Jamaica.

Kanel kan minska risken för att få åldersdiabetes (typ 2) Ett
ämne i kryddan gör att cellernas känslighet för insulin ökar.
Rek. dos: 1/4 - 1 tsk/dag.

Man skiljer mellan äkta kanel och vanlig kanel. Den "vanliga"
kanelen kallas även för kinesisk kanel och kommer från trädet
Cinnamomum cassia, som kommer från sydöstra Kina.
Den malda kanelen görs nästan alltid av den här sorten.
Äkta kanel däremot är barken på det träd som på latin heter
Cinnamomum zeylanicum. Det är den sortens kanelbark som
används när man rullar ihop flera lager till smala, guldbruna rör.
Rören skärs sedan av i tunna bitar till så kallade kanelstänger.
Den här sorten överträffar cassiakanelen i både doft och smak,
med sin starkt aromatiska lukt. Förutom dessa båda sorter finns
även Cinnamomum burmanni, som påminner om mild peppar,
och en nejlikkanel som tas från ett brasilianskt träd.
Även barken från vissa arter inom myrtenfamiljen kan
användas för att framställa och producera kanel.
Odlade kanelträd klipps vanligen ned till buskstorlek, men kan
annars bli upp till tio meter höga. Bladen är läderartade
och har en oval, lite spretig form. Blommorna är vitaktiga
och bären röda. Kanelträdet tillhör 1agerbladsfamiljen och
det är den inre barken från de unga skotten som används.

Kanel är också effektiv mot bakterier som orsakar
matförgiftning.Kanel är stärkande för hela kroppen och
användes förr mot kraftlöshet, trötthet, dålig cirkulation,
reumatism, diareé och magsmärtor

En varm dryck med kanel, (en stång räcker till 3 dl. vatten),
sätter fart på blodcirkulationen och framkallar svettning
och är därför bra vid feber o infektioner. Den bedövande
oljan i kanelen ett av de starkaste naturliga antiseptiska
medel vi känner till och används för attförhindra infektioner
och blåskatarr och mot insektsbett.

Redan de gamla egyptierna hade kanel i de kryddblandningar
de använde för att balsamera sina mumier. Kineserna
importerade kanel redan på 2000-talet f Kr
och kryddan omnämns även i Andra Moseboken.

Före 1000-talet var kanel exklusivt och användes då bara
av kungar som krydda och drog. I norden blev kanelen känd
på 13OO-talet och man vet att Gustav Vasa använde den flitigt
på sin tid. Kanelolja och essens framställs och kommer till
största delen från Sri Lanka, Madagaskar eller Tanzania.
Torkad innerbark ång-destilleras från ekologiskt odlade
eller vildväxande träd, för att utvinna eterisk olja. Den här oljan
är väldigt stark och bör därför spädas ut med mandel- eller
olivolja före användning. Bark-olja kan nämligen irritera
slemhinnorna redan vid inandning. Dessutom är den ovanligt
tung för att vara eterisk olja och sjunker därför i vatten.
Bark-olja av kanel används ofta i parfymer.
Speciellt i orientdofter.

Inom aromaterapin använder man sig av kanelolja mot värk,
ömma leder och vid depressioner. I ångbad mot snuva eller
för att förstärka immunförsvaret. I flera arabländer dricker
man värmande drycker med kanel när det är kallt, då det lär
hjälpa mot frusenhet, förkylning och feber. Förutom allt detta
så lär kanel vara så bra för att väcka passionerad kärlek.
Den används ofta som ett afrodisiakum med en sällsamt stark
verkan på män! Sedan korsfararnas tid har kryddan använts i
kärleksdrycker och än i dag blandas kanelen i kärleks-
blandningar till te eller i mat. Både i det gamla Egypten
och i Indien använde man den i rökelse.
Som de flesta av oss vet så används kanelolja inom
livsmedelsindustrin. Både i godis, bakverk och puddingar.
Men vad vi kanske inte vet är att kanel
även ingår i vermouth och olika coladrycker.

                                                

                                                                                                                                                                    Källa:  bl.a  Året Runt 41 2002