Lavendel.


Namnet Lavandula kommer av latinets lavare (tvätta), 
Namnet är medeltida och syftar på att den används i badet. Men visste du att den också kan användas till att göra ansiktsmask, parfym, te och sorbet?
I matlagningen som krydda till grytor och vilt kött.
Det går åt 130 kg lavendelblommor för att få fram 1 liter olja.
hg
Ett lugnande te
som är utmärkt vid nervös hjärtklappning.
2-3 tsk torkade lavendelblommor
2,5 dl kokande vatten
Låt det dra i 5 minuter.
 Ett par koppar per dag rekommenderas vid 
nervös hjärtklappning. Lindrar även vid migrän.
hg
Rosamarin är till för anden.
Lavendel är till för själen.
hg
Små lavendelpåsar kan man aldrig få för många av! 
Det är påsar fyllda med glädje!
Lite lavendel i fickan  skyddar mot olyckor av 
allehanda slag ansåg romarna.
hg
Te mot huvudpina (huvudvärk)
10 lavendelblommor
1 kvist citronmeliss eller citronverbena
1 svartvinbärsblad
lavendelhonung
Lägg örterna i tekannan. Häll på kokande vatten.
Låt dra 5 minuter och smaksätt med lavendelhonung efter behag
hg
Ibland kan det vara roligt att dekorera med små 
kristalliserade lavendelblommor. Man kan använda dem på bakverk, chokladtryfflar med mera. Vispa upp en äggvita lätt. Doppa blommorna och bladen i äggvitan.
Lägg dem på en plåt på ett smörpapper. Pudra över med florsocker. Sätt in plåten i 100 grader 10 minuter
till dess att de blir krispiga.

 


Groblad

Groblad eller gårdsgroblad (Plantago major) är  vanligt  i svenska trädgårdar. Det kallas även "Indianplåster" Ett bättre förband får man leta efter.
Groblad har äggrunda blad och långa, smala, bruna ax. Det är särskilt en av de rikast förekommande växterna på vägkanter och gångstigar . Arten har en otrolig utbredningsförmåga och med människorna har den spritt sig från Europa till andra världsdelar kring odlingar och nybyggen . Namnet "groblad" syftar på det gamla bruket att lägga de friska bladen på sår för att de ska läkas eller "gro samman". De kan också läggas på getingsting för att lindra värken. I den färska örten finns ämnen som har antibaktriell och sårläkande effekt, vilket gör att ett litet blad fungerar förträffligt som plåster på variga och svårläkta sår, eksem.
T.o.m. Stafylokocker och Streptokocker ger efter för grobladets verkan.
Tack vare örtens utdragande effekt kan man få ut stickor men också var, ur inflammerade sår och bölder. Den används inom naturmedicin vid slemhinneinflammation i hals, magslemhinna och hosta. Med små späda blad kan man förgylla sin sallad på våren.

Ros.


Ros (Rosa Gallica)
I södra
Europa kan man se stora fält med rosor som används till att utvinna rosenolja från, vilket används inom parfymindustrin, och rosenvatten, som troligen är historiens äldsta ansiktsvatten. Kanderade rosblad används till bakverk och som konfekt, och rosenblad används till vissa brännvinskryddningar och likörer, till dekoration av maträtter, och till doftkrus. Under medeltiden framställde munkar rosenhonung som användes både som sötningsmedel och för att bota lungsot. Rosenolja användes för tusentals år sedan till balsamering, och romarna smorde sig med den för att hålla huden ung. Under medeltiden trodde man att rosenolja kunde bota ögonsjukdomar. Under lång tid användes rosen av apotekare för dess antiseptiska egenskaper. Rosens nypon används till matlagning och är mycket rik på C-vitamin.
Infusion (extrakt som fås vid urlakning av droger genom att tillsätta hett vatten. Te är en infusion)
på rosblad används som botemedel mot svalg-, näs och bronkit, inflammationer i matsmältningssystemet, vid diarréer och vid flytningar i underlivet. Vidare regleras rubbad tarmflora av rosinfusion.
Lindrande i bad vid reumatism.

Rosengrädde
Använd aldrig rosor köpta i blomsteraffär. De är oftast besprutade.
1 doftrik röd ros
3 dl vispgrädde
1 msk strösocker
Plocka loss alla kronblad från rosen. Lägg undan några till
garnering. Vispa rosenbladen, grädden och sockret i en skål.

 Rosenglass

3 dl grädde
2 dl rosenblad. Låt rosbladen dra i grädden i 24 timmar,
Vispa 3 äggulor med 3 msk. florsocker och 1 msk vaniljsocker
vispa grädden hårt och blanda med ägguleblandningen.
Frys in och servera i vackra glas.

Rosensmör
100 gram Bregott
2 dl färska rosblad Forma kylskåpskallt Bregott till små bollar
Lägg rosenblad i botten på en burk, lägg i smörkulorna.
Täck över med rosblad. Sätt på lock och låt stå i kylskåpet.
Smöret smakar gott på nygräddade scones.

 

 

 

Ringblomma

Calendula officinalis, används vid behandling av svårläkta sår , ex. bensår, frost- och brännskador, eksem och inflammationer. Stor hjälp har man då av ringblomssalva eller omslag.
Magstärkande. Blanda med fördel i örtte, eller som ett färgglatt inslag i mat. Shakespeare skrev i "En vintersaga" om ringblomman som på morgonen glatt öppnar sig mot solen, och sorgset sluter sig då mörkret faller.
I gamla örtböcker kan man läsa att ringblomman är solens ört och hör till Lejonets tecken. Som tinktur (alkoholutdrag) dämpar den svullnad, och som dryck ger den tröst och styrka åt hjärtat.

Smoothie
Få en god start på dagen med en smoothie med ringblomma.

Ingredienser

  • 2 mangofrukter
  • Saften från 2 apelsiner
  • 1,5 deciliter yoghurt med vaniljsmak
  • 1 liten handfull ringblomsblad.

Beredning

  • Blanda  mango med apelsinsaft och yoghurt
  • Tillsätt ringblomsblad.



 

OLIV.

Olivoljan har blivit alltmer populär i matlagning här i Sverige, den har många goda egenskaper som gör att hälsan kan förbättras avsevärt, den kan förhindra hjärt- och kärlsjukdomar. Den kan ersätta smör och margarin i stor utsträckning. Man kan använda en något billigare olivolja till stekning och fritering, en finare sort till sallad o.s.v. Men den bästa olivoljan är jungfruolja, extra virgin, kallpressad. Förvarar du den i kylskåp så blir den grumlig, ingen fara, låt den bara stå ett tag i rumstemperatur så blir den klar och fin igen...
 (Det gröna guldet) Olivoljan(100% fett) är inte mindre fett än vanligt smör(80% fett) och margarin men har ett högt innehåll av enkelomättade fettsyror, oljesyra har en åderförkalkningsskyddande effekt. Den sänker det skadliga LDL - kolesterolet och höjer det goda HDL-  kolesterolet något. Ett olivträd kan bli mycket gammalt, upp till 600-800 år. Enstaka träd sägs ha blivit så mycket som 2000 år.
Man har odlat olivträd under minst 5000 år.
Trädet växer långsamt och klarar sig gott med mycket litet vatten, vilket är en fördel eftersom det är långa torrperioder där man odlar oliver.

 Kallpressad olivolja:

Den första försiktiga skruvpressningen vid 20-25°, max 30°, får ut ca 40% av oljan som blir den första ljusgula eller grönaktiga jungfruoljan.
Ca en fjärdedel av den totala mängden olivolja, är verkligt förstklassig och kräver ingen vidare behandling, mer än att oljan får stå några månader så att skräp kan sjunka till botten. Resten måste renas på annat sätt.
Andra pressningen (varm):
Efter första pressningen tillsätter man hett vatten till olivgröten och pressar om den i skruvpress. Ofta tillsätts kemikalier för att få bort bismaker, varvid naturlig färg och smak försvinner. Denna olja blandas därför med kallpressad och säljs som " pure olive oil" eller som
"olivolja "till storkök
Oblandad används den i finare tvål. Resterna skickas till raffinaderier.
Det som skiljer olja 1 och 2 är ämnen som ger smak till oljan.
Tredje pressningen (varm):
Bomolja, fabriksolja,  olivrestolja
Presskakorna mosas och allt varmpressas eller kokas ur.
Resultatet blir olja för tekniskt bruk, t.ex. till enkel tvål och lampolja.
Den får inte kallas olivolja och inte användas i mat.
Olympiska spel var greklands idrottsfest (de första spelen hölls redan 776 f. kr.) och hölls till gudarnas ära vart fjärde år.
Segraren smyckades med en krans av olivblad på order av oraklet i Delfi. Det var viktigt att olivgrenarna togs från ett speciellt och heligt träd och att de skars av en ung pojke med en gyllene skära.
Inom kristendomen står olivkvistar och olivkransar för fred.
Det var en olivkvist som den lilla duvan förde med sig till Noak under syndafloden, som ett tecken på att vattnet höll på att sjunka undan.



Malört.

Malört (Artemisia absinthium) är en flerårig ört med silvergrå blad. Den är släkt med gråbo (Artemisia vulgaris), dragon (Artemisia dracunculus) och åbrodd (Artemisia abrotanum).
Smaken som är mycket bitter bidrar till örtens medicinska egenskaper. Den är starkt matsmältningsbefrämjande och används främst vid gall- och matsmältningsbesvär, förstoppning, samt anorexi.
Malört är en förnämlig brännvinskrydda. I Norden betraktades örten som sorgens symbol.  På 1800-talet  framställde man av Malörten den omtyckta likören
absint, som vid missbruk kunde leda till mycket svåra förgiftningar. Örten innehåller bl.a. ämnet thujon som gör den giftig i större doser.

 

Johannesört.

Äkta johannesört Hypericumär en flerårig ört som kan bli upp till sju decimeter hög. Den känns igen på den kala, ofta rikt smågreniga stjälken, som har två längsgående lister.
Äkta johannesört förväxlas ibland med den andra vanliga arten,
fyrkantig johannesört (H. maculatum), vilken dock har tydligt fyrkantig stjälk och små, trubbiga foderblad.
Användning. Äkta johannesört används, liksom flera andra arter i släktet, till kryddning av brännvin. Den har också använts som färgväxt. Blomknopparna ger en rödlila färg och olja eller brännvin med johannesört, så kallad pirkumolja eller pirkumbalsam, användes utvärtes för att läka hugg- och skärsår. På senare år har artens medicinska egenskaper på nytt uppmärksammats. Johannesörten är också användbar vid klimakteriebesvär, migrän, nervös oro och olika psykosomatiska sjukdomar.
Den har också en fantastisk förmåga att läka hud. Inte minst vid brännskador, svårläkta sår, lokal värk, hudbristningar, eksem, bensår och muskelförhårdnader.
 
Gör en johannesörtolja som räcker hela vintern.
(Låt blommor o blomknoppar dra i olja och ställ i ett soligt fönster några veckor, sila och använd.)
Det äldre namnet mannablod kommer av de krossade blomknopparnas röda färg, samma namn har också använts om
fyrkantig johannesört (H. maculatum)

Brännässla.

Brännässla (Urtica dioica) är ett växtsläkte i familjen nässelväxter som omfattar ett trettiotal arter.Nässlorna har ihåliga brännhår från vilka ett brännande gift utsöndras om håret bryts av.Nässlan ökar ämnesomsättningen
samt stimulerar blodbildningen. Nässlan innehåller C-vitamin, järn, kalium, kalcium, lecitin, magnesium, fosfor, svavel och kisel. Drick gärna ett uppiggande te på nässla, den stimulerar även njurarnas funktion så att de lättare kan driva ut slaggprodukter.
Nässelvatten är bra som gödningsmedel. Häll hett vatten över nässlorna och låt stå någon vecka (ute) sila och späd med vatten. Vattna sedan dina växter.

Citronmesliss.


Melissa officinalis  Labitae
Citronmeliss är en flerårig växt som blir c:a 70 cm hög. Bladen avger en doft av citron om man gnider dem mellan fingrarna. Blommar med små, vita och oansenliga blommor. Efter några år brukar den breda ut sig en hel del. Det är bladen man använder och de kan skördas under hela växtsäsongen. Smaken är bäst före blomningen. Citronmeliss verkar allmänt lugnande, sänker blodtrycket, har en kramplösande verkan vid magbesvär, kolik, sänker pulsen samt har en virushämmande effekt på t.ex. herpes simplex.
Bladen kan användas färska, frysta eller torkade. Citronmeliss passar till tex. kött, fågel, fisk, såser, sallader och omeletter. Ett brännvin kryddat med citronmeliss kallas Hjärtansfröjd. Man får ut mycket av smaken genom att dricka te på citronmeliss. Pepparmynta och citronmeliss blandat ger också ett gott örtte. Drickes med honung till.

 


Tillbaka hem.

 

 
lavendel