Påskbakelse       6 personer

 

Räkbakelse

 

12 skivor formfranska

75 g majonnäs

1/4 dl vispgrädde

2 msk Kalles kaviar

1 msk hackad dill

2 msk hackad rödlök

 

Dekoration: ostbågar, räkor, röd/svart kaviar dill och citron

 

Ta med hjälp av ett glas ut en rundel ur varje brödskiva. Blanda resten av

ingredienserna till en smet. Fördela hälften av smeten på  sex av rundlarna.

Lägg på de övriga som ett lock. Bre sedan smet ovanpå och på sidorna.

Täck över med plastfolie och låt stå i kylen i ett dygn. Ta ut bakelserna ur

kylen nästa dag och rulla dem i finhackade ostbågar. Dekorera med räkor,

kaviar; en tunn skiva citron och en dillkvist

 


 

Ninas Pizzapannkaka

 

8 dl mjölk

4 dl vetemjöl

4 ägg

½ tsk salt

1 msk margarin

1 stor gul lök (men jag tog rödlök för den är snällare mot magen)

1 burk krossade tomater

2 msk tomatpuré

1 tsk oregano

1 tsk basilika

4 dl lagrad ost

 

Häll hälften av mjölken i en bunke, häll i vetemjöl och vispa blandningen slät tillsammans med äggen.

 Blanda i resten av mjölet och saltet. Låt gärna stå och svälla en stund. Smörj en långpanna väl.

Sätt in pannkakan i kall ugn och sätt ugnen på  225° grädda i ca 30 min.

Smeten ska vara stel när du tar ut den. Hacka löken och låt den svettas i margarin,

koka ihop lök, tomater, tomatpuré, oregano och basilika.

Tag ut pannkakan ur ugnen och strö över hälften av osten och häll på tomatsåsen,

strö över resten av den rivna osten och  grädda  vidare i ca: 15 min.

Smula ev. över lite extra oregano.

 

 

 

Grundrecept för mousse.

4 portionsformar.

 

200  gr.   Råa, skalade grönsaker, rötter eller frysgrönsaker

2  dl. vispgrädde

salt o peppar efter egen smak

1-2 ägg.

 

Riv eller finfördela gröns. el. rötter. Koka dem i grädden.

Ju mer finfördelade desto kortare koktid.

Koka tills de är helt mjuka. Pureéa  allt i mixer.

 Smaka av med salt o peppar och blanda ner ägg.

Fyll i mycket väl smorda portionsformar.  Täck med al. folie.

 Grädda i vattenbad på nedre falsen 175 ° 25-30 min.

 Stjälp  upp. Garnera med ex. gravad lax.

Servera cremefraichesås till.

 

 

 

Pannkaksrulle. 

 8 dl mjölk

4 dl vetemjöl

4 ägg

½ tsk salt

1 msk margarin

♦♦♦

Gör din egen köttfärssås på 500 gram malet kött.

 ♦♦♦

Häll hälften av mjölken i en bunke, häll i vetemjöl
och vispa blandningen slät tillsammans med äggen.

 Blanda i resten av mjölet och saltet. Låt gärna stå och svälla en stund.
Smörj en långpanna väl.

Sätt in pannkakan i kall ugn och sätt ugnen på  225°
grädda i ca 30-40 min.


Gör en köttfärssås( din egen) som du reder av,

 så den blir ganska tjock. Bred den över pannkakan,

rulla ihop som en rulltårta. Skär i lagom tjocka skivor och

ät med en grönsallad till.

Går bra att frysa.
 

 

 

Min Svampsoppa.

 Bryn 2 skivade lökar

och en stor näve torkad svamp

1 liter buljong

salt o peppar

3 dl grädde

3 st tomater i bitar el. 1 brk. tomatkross.

 

Koka  5-10 minuter.

 


 

 Gourmérulle.

 370 gr.  majonnäs

150  gr. keso

140 gr hackat äpple

100  gr. isbergs / salladskål

50 gr. strimlad purjo

200 gr. kokt potatis

20 gr pepparrot

50 gr. chilisås

100 gr rostbiff el skinka

creme fraiche

 

Rulla in i tunnbröd till en rulle.