Kajsas Gula Senapsdressing.

2,5 dl olja

0,5 dl vitvinsvinäger

2 små klyftor vitlök

1 tsk dijonsenap

½ tsk svart och roesépeppar

½ tsk salt

en bit morot (c:a 3 cm)

Mixa alltsamman i en mixer.

Färdigt.

 

 

Gröna fisksåsen

4 port.

 

Serveras varm till stekt fisk.  MIXAS.

 

250 gr. frysta ärtor

2 dl. vatten + i fiskbulj. tärn

1 dl. torrt vitt vin. el. sherry

1 dl.  cremefraiche

1 kn. hackad gräslök

 

Koka, mixa och red av.

 

 

 Kalla fisksåsen – rouille.

4 port.

 

En fransk kall sås som är underbart god

till kokt fisk o fisksoppa.

 

2,5 dl majonnäs

3 kl. vitlök

1 msk. tomatpuré

1 tsk.cayennepeppar

1 påse saffran (0,5 gr)

 

Häll upp majonnäsen i en skål. Pressa i vitlöken.

 Häll i tomatpurén och smaksätt med cayennepepparn,

saffran salt o peppar.

 

 

 Currysås

4 port.

 

Passar bra till kyckling, höns, kalkon,

 fläskfilé el. frikadeller.

 

50 gr smör

1 finhackad gul lök

2-3 msk. curry

2 msk vetemjöl

5 dl vatten + bulj , tärn.

½ dl vispgrädde/ cr.fr.

salt o peppar

 

Fräs den hackade löken o curryn, pudra över mjölet,

häll i resten och vispa jämnt.

 

 

 

      Vit Grundsås, bechamelsås.

 4 port.

 Ett lätt recept att komma ihåg,

jämna tal: 2+2+4

 

2 msk smör

2 msk vetemjöl

4 dl. mjölk.

 

 Smaksättning till Lasagne: muskot, riven ost.

 Grönsaker: ost, örtkryddor

 Fisk: örtkryddor, senap, pepparrot, purjolök.

 Kött: pepparrot.

 

 

Grönpepparsås.

4 port.

 Servera till: stekt lövbiff, färsbiffar, fläskkotlett

eller finare köttbitar som entrecote och filé.

 

1 msk grönpeppar,

2 msk, konjak el. vatten,

2 msk smör,

2 msk. vetemjöl,

1 dl. vatten,

½ köttbuljongtärning,

1 tsk fransk senap,

2 dl. vispgrädde,

salt o peppar.

 

 

 

Swinges Örtsås.

 4-6 port.

 

Koka upp:

½ grönsaksbulj.tärning

1 dl mjölk

 

Rör i 2 dl. cremefraiche

1 tsk. pressad citron

1 msk finhackad gräslök

1 msk. finhackad persilja

1-2 tsk. fransk Dijonsenap

Sjud upp.

Serveras varm till kyckling eller fisk.

Tillsätt stenbitsrom i fisksåsen.

 

 

 

Sötsur sås.

4 port.

 

Den här smakrikt syrliga såsen passar bra till

 stekt strimlat fläskkött,

kyckling och kalkon. Servera gärna ananasskivor till.

2 dl. ananasjuice,

4 msk. strösocker,

2 msk soja,

2 tsk malen ingefära,

1 klyfta pressad vitlök,

2 msk. citronsaft,

½ röd paprika (finhackad)

1 msk redningsmjöl.

salt o peppar.

 

Blanda allt utom citronsaft o redningsmjöl i en kastrull,

låt koka upp och rör tills sockret löst sig.

Blanda redningsmjölet med citronsaften och vispa i såsen

tills den tjocknat.Då är det klart. Smaka av med

salt o peppar och ev. mera socker.